Ενεργειακό και ΒΟΑΚ στο επίκεντρο των επαφών Σταθάκη στο Ηράκλειο

Οι όροι που έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, η ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης και η επίσπευση και ωρίμανση του ΒΟΑΚ, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.


Υποδεχόμενος τον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην καλή και αποτελεσματική συνεργασία με κορυφαίο παράδειγμα την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μέσα που δημόσιους πόρους που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους όρους που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έρευνα των υδρογονανθράκων ζητώντας να υιοθετηθούν από το Υπουργείο και διατύπωσε για άλλη μια φορά το αίτημα να προχωρήσουν με γρηγορότερα ρυθμό τα έργα οδικής ασφάλειας, η στρατηγική μελέτη και η πλήρης ωρίμανση των πρώτων έργων του ΒΟΑΚ.

stathakhs

Στη συνάντηση του Υπουργού με τον Περιφερειάρχη συμμετείχαν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νίκος Καλογερής, Έφη Κουτεντάκη, Γιάννης Λεονταράκης, Γιάννης Παρασύρης, ο Δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Συντονιστής του Σύριζα Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα σημειώνοντας πως ξεκινούν ενώ τόνισε πως ενημέρωσε αναλυτικά για τους υδρογονάνθρακες. “Ακούσαμε και θα ενσωματώσουμε φυσικά όλες τις παρατηρήσεις που έχει κάνει το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης, ώστε να υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που προχωρήσουμε, για τις εγγυήσεις κι όλα τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν στο νησί”, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

stathakhs2

“Είναι θετική εξέλιξη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορεί να ξεκινήσει το 2019 το έργο από την Κρήτη προς την Αττική ενώ η μικρή διασύνδεση προχωρεί”, δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου για την έρευνα των υδρογονανθράκων και τόνισε δε πως η Περιφέρεια Κρήτης παρακολουθεί με προσοχή όλα τα ενεργειακά ζητήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπενθύμισε πως σε επίπεδο σχεδιασμού η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει ειδική μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού. “Πριν τρία χρόνια παρουσιάσαμε σε μια διημερίδα με μεγάλη συμμετοχή τον ενεργειακό αυτό σχεδιασμό, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού και της καλής μας συνεργασίας με το υπουργείο στον τομέα αυτό”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αίτημα που διατύπωσε πως τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας του να συνδράμει ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο κι από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

Τέλος, ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια βρίσκονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και η υλοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο δρόμο.

«Το σημαντικότερο έργο της Ελλάδας»

Στη συνέχεια σε επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Σταθάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό ζήτημα χαρακτηρίζοντας τα δύο έργα της διασύνδεσης της Κρήτης ως το «σημαντικότερο έργο της Ελλάδας» και ιδιαίτερα εκείνο που αφορά στη μεγάλη διασύνδεση αφού η χώρα θα συνδεθεί ενεργειακά μέσω της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η λεγόμενο μικρή διασύνδεση, δηλαδή η ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας του θα γίνεται από τη Μεγαλόπολη. Μάλιστα αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα επισημαίνοντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου σημειώνονται τα εξής:

«Τα μείζονα θέματα των ενεργειακών υποδομών και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Κρήτης τέθηκαν προς συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη  με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Φραγκάκη.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον, ώστε να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση σε ρεύμα, κυρίως το καλοκαίρι και ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Σταθάκη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Στο Επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε επίσης το νέο αεροδρόμιο  στο Καστέλλι, έργο για το οποίο ο κ. Φραγκάκης ζήτησε να υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σχετικά τις χρήσεις γης, τις υποδομές και το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο γενικότερο κυβερνητικό έργο ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ζήτησε από τον Υπουργό να εξετασθεί από την κυβέρνηση η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα, ώστε να δοθούν κίνητρα για εσωτερικές επενδύσεις στην οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης βρέθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με αφορμή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για θέματα αρμοδιότητάς του».

Η συνάντηση στη Λότζια

Σε ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου τονίζονται τα εξής σχετικά με την επίσκεψη Σταθάκη στη Λότζια:

«Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, παρουσία και της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Στέλας Αρχοντάκη καθώς και στελεχών του Υπουργείου.

Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό μια σειρά ζητημάτων όπως:

–           Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίσεως του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης  (ΣΟΑΠ) που έχει εκπονήσει και καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου.

–           Την μετατροπή της χρέωσης του ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΗ από εμπορική σε βιομηχανική,  κάτι άλλωστε που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ ολόκληρης της χώρας. 

–           Την παραχώρηση της δυνατότητας σε όσους έχουν καταπατήσει οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΤΑ, να αγοράσουν τις καταπατημένες εκτάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους και σε τίμημα που θα καθορίσουν οι ιδιοκτήτες Οργανισμοί.

Ο Υπουργός παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα από τον Δήμαρχο προκειμένου να το μελετήσει.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, παρευρέθηκε στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Λότζια. 

Ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της ΠΕΔ για το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης  καθώς και για το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του Νησιού. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ έθεσε επί τάπητος και το θέμα της παραχωρήσεως πολιτιστικών μνημείων στο Υπερταμείο, με τον Υπουργό να παραδέχεται ότι πράγματι έχει προκύψει δικαιολογημένη σύγχυση,  και για αυτό τον λόγο θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.  Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η παραχώρηση θα αφορά μονάχα στα εμπορικά ακίνητα».


Πηγή

Loading...